Cât de ușor poți fi prostit prin intermediul Facebook-ului?! Iată dovada!

TurdaNews a atras atenția de mai multe ori asupra unor fraude sau ”păcăleli” care sunt lansate prin intermediul rețelelor sociale, care pentru mulți au devenit ”sursă de informație” în ultimul timp, asemuind Facebook-ul cu o platformă de știri, lucru care este total fals. Pentru că Facebook este o platformă de socializare, unde informațiile se pot distribui fără nicio o problemă, chiar dacă sunt false sau chiar dacă în spatele lor se ascund interese meschine, prin care utilizatorii pot fi păgubiți. Evident, aici este și o problemă de educație, în ceea ce privește selecția și verificarea surselor de informare.

Pentru că, orice ați spune, un site de știri oficial, asumat, cu adresă de contact, jurnaliști reali și numere de telefon pentru contact, este întotdeauna superior, din punct de vedere al acurateții informațiilor difuzate, în comparație cu informațiile distribuite aiurea pe Facebook de diverse persoane sau diverse ”siteuri” care nu sunt asumate (nu au jurnaliști reali, nu au date de contact, nu au numere de telefon etc). Din acest motiv există multe campanii care vizează mass-media, cu scopul de a decredibiliza toate sursele de informații asumate, iar scopul este simplu: fără presă și jurnaliști care știu cum și pot verifica veridicitatea unor informații, publicul devine o pradă ușoară pentru cei care au interese de păcălire sau manipulare!

Dar, să revenim la exemplul concret.

De câteva zile, circulă pe Facebook o ”păcăleală”, cu niște imagini pretins a fi capturate de o cameră de supraveghere din România. Și eu am fost ”încercat”, spunându-mi-se că  de la Suceava și fiind chestionat, ce părere am?! Am spus că nu pot emite o părere până nu verific informația. Că așa procedează un jurnalist responsabil. Ei bine, azi am văzut că imaginile astea deja circulă pe facebook, cu tot felul de interpretări și de ”locație”. Asta ce am prezentat-o, se dă a fi din Sibiu! Întâmplător, sunt conectat la informația din zonă și a fost ușor să descopăr că e un fake ordinar. Dar care ”prinde” la publicul needucat, care nu știe să se informeze corect.

Am cercetat un pic subiectul, să văd de unde provin imaginile astea fake și iată ce am găsit:

în 21 noiembrie 2023, aceeași imagine era discutată pe un Vlog, spunându-se că ar proveni de la o captură video din… Anglia (sursa: AICI).

în 14 decembrie 2023, informația apare pe un canal de YouTube, cu aceeași captură video, precizându-se că ar fi vorba despre imagini din… Africa. (sursa: AICI).

Poza (captura) apare pe diverse rețele sociale (facebook, Reddit, X, Tik Tok, Instagram etc), locația fiind dintr-un colț în altul al lumii, în funcție de cum a dorit cel care avea interes să păcălească.

Cea mai veche referire și utilizare a acestei fotografii, este din 22 noiembrie 2023 și a fost lansată (ca informație) în Mexic. Evident, și acolo a fost lansată de cineva pe o rețea socială, care apoi a ”păcălit” mai multe organe de media (inclusiv tv), să introducă subiectul la ”dezbateri” (sursa: AICI).

În acest ultim caz, sursa era un cont de pe fostul Twitter (actual X), care a făcut circa 4.6 milioane de vizualizări.

Distractiv a fost să văd, pe YouTube, pe un cont care are un scurt video (singular), pus în 13 decembrie 2023, în care se prezintă și imaginea mai apropiată (probabil, ușor prelucrată cu AI, pentru că ceea ce se prezintă pe rețelele sociale este destul de ”alterată” (evident, cu scopul de a nu observa detaliile). ”Animalul” are și ochelari! Fără comentarii!

Și ăsta e doar un caz! Sunt o sumedenie de acest gen! Practic, sunteți invadați de tot felul de informații fake, iar dacă nu ai capacitatea să te informezi corect și să verifici anumite informații aici poate intervine profesionalismul unor jurnaliști, care știu să verifice onformații, cum a fost și aceasta). Însă, cei care doresc să vă păcălească și să vă țină sclavii prostiei, vor propovădui în continuare să nu aveți încredere în presă și în jurnaliști!

Asta e! Cine are un dram de înțelepciune și poate pricepe, are șansa să nu mai fie o victimă pe viitor. Cine nu, asta e! E doar o chestiune de timp până va fi victimă, într-un fel sau altul…


Descoperă mai multe la Blog Gelu Florea

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *