Chiar avem ”cea mai scumpă apă”?! Sau e doar o ”șmecherie” bine ambalată, cu iz politic?!

De regulă, nu intru în jocuri politice. Pentru că îmi displac. Însă, sunt momente în care atrag atenția asupra unor manipulări. mai ales dacă aceste dezinformări sunt pe subiecte sensibile, care interesează oamenii. Și care sunt mai greu de înțeles. Sau, mă rog, gradul de ”păcălire” poate fi mai mare. Un astfel de caz a fost azi, când un cititor de pe TurdaNews a vehiculat ideea cu ”cea mai scumpă apă din țară”. Și i-am explicat că asta e doar o lozincă, pentru că în realitate nu e așa.

Subiectul cu ”cea mai scumpă apă”, e unul mai mult politic. Adică, e genul ăla de subiect care prinde și cu care poți manipula ușor.

Și am să vă arăt de ce, fără să insist în foarte multe detalii:

Compania de Apă Arieș are următoarele tarife (valabile la 1 noiembrie 2023):

  • 8.06 lei/mc apă și 7.01 lei/mc canalizare

Apă Canal Galați SA are următoarele tarife:

  • 8.30 lei/mc la apă și 6.23 lei/mc la canalizare

Dacă cineva vă prezintă aceste date, veți spune fără nicio ezitare că la Turda e ”cea mai scumpă apă”, pentru că veți fi tentați să adunați cele două valori (apă + canal) și să comparați (15.07 lei la Turda, față de 14.53 lei la Galați). Pe hârtie, da! În realitate, nu! Si știți de ce?! Pentru că la Turda se facturează 80% pentru canal (din apa consumată), în timp ce la Galați se facturează 100%.

Ce înseamnă asta?

  • la 1 mc de apă consumată la Turda, se plătește 13.66 de lei pentru apă și canal, în timp ce la Galați se plătește 14.53 lei la 1 mc de apă consumată (apă+canal). Deci cu 1 leu mai mult!

Deci… unde se plătește mai mult?!

Nu contest faptul că sunt puțini cei care pot verifica aceste informații (sunt verificabile online), iar marea majoritate înghit ”gălușca” informațională așa cum li se dă. Însă, după cum vedeți, realitatea nu e chiar așa (dincolo de orice analize care se pot face pe acest subiect).

Și vă mai spun ceva ce este valabil la nivelul întregii țări (nu numai la Turda): creșterile de tarife la apă sunt sub creșterile altor servicii (gen electricitate, gaze etc) și sub procentul de creștere a veniturilor, cred că excepție face doar telefonia mobilă, dacă ne raportăm în timp. Iar ceea ce vă spun eu este, din nou, ușor de demonstrat (vă pot prezenta date concrete în acest sens, dacă există interes).

Dar, repet: nu contest faptul că este un subiect ușor de exploatat politic (din rațiuni care țin de proximitatea companiei, în raport cu turdenii).

Dacă mă întrebați pe mine, vă spun tranșant: oricine folosește o astfel de informație, ori dă dovadă de rea intenție (că minte, încercând să manipuleze pe acest subiect), ori este habarnist și nu știe ceea ce eu am prezentat (repet: fără să insist prea mult pe subiect).


Descoperă mai multe la Blog Gelu Florea

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *