Turda are un potențial uriaș de dezvoltare, care a început să fie pus în valoare mai ales în ultimii ani, odată cu atragerea unor investiții-record în municipiul de pe malurile Arieșului. Însă, ne vom confrunta cu o mare provocare, în viitorul nu prea îndepărtat, care ține de… gradul de civilizație.
Ieri, cineva ne-a sesizat la TurdaNews despre un incident neplăcut, produs pe trotuarul de pe strada Ștefan cel Mare: unui tânăr i-a intrat piciorul într-o gură de scurgere neacoperită.
Cu ajutorul Google Street View, am descoperit că acolo existase montat un capac metalic, care însă a fost sustras, prin distrugerea susținerii.
Cam așa arăta zona, cu capac:
Evident, siguația e extrem de neplăcută, însă e clar că este consecința acțiunii unor persoane mai puțin civilizate, care nu numai că au distrus o zonă recent renovată, dar pot pune în pericol integritatea altor turdeni, așa cum s-a întâmplat și în acest caz. Și nu e singurul caz de astfel de distrugeri sau furturi ale bunului public! Sunt multe! Prea multe, din păcate!
De aceea consider că marea provocare în ceea ce privește viitorul Turzii nu o mai reprezintă dezvoltarea, care a intrat într-un ritm mai accelerat, datorită investițiilor nemaiîntâlnite ca amploare (în ultimii 30 de ani, probabil), ci gradul de civilizație al majorității locuitorilor. Sau media gradului de civilizație…
Turda are câteva atu-uri în ceea ce privește viitorul:
- oraș istoric, care poate fructifica acest trecut istoric din punct de vedere turistic
- potențial turistic evident
- dezvoltare economică evidentă (zone industriale noi, fabrică de medicamente în construcție, centre logistice, alte investiții)
- poziționare ideală, la intersecția autostrăzilor A3 cu A10 și DN1, aproape în centrul Transilvaniei
- obiectiv turistic de talie mondială (Salina Turda)
- dezvoltarea sectorului HoReCa
- investiții în noi obiective turistice (castrul roman, parcul public de la monumentul lui Mihai Viteazu etc)
- investiții tehnico-edilitare care vizează și confortul cetățeanului (asfaltare străzi, transport public modern, înființare piste pentru biciclete și sistem bikesharing, sală polivalentă, școli, grădinițe și creșe reabilitate, teren sintetic de dimensiuni normale cu nocturnă, bazin de înot, digitalizarea administrației locale, teatru reabilitat, palat cultural reabilitat – fosta Judecătorie, muzeu reabilitat etc)
Însă, această dezvoltare nu este suficientă, pentru că ne vom izbi de problema gradului de civilizație. Care ne va lovi și ne va trage în jos. Iar întrebarea care trebuie să ne-o punem astăzi este: ce și cum putem face?! Și trebuie să găsim răspunsuri, cât mai repede. Pentru că deja ne confruntăm cu momente de acest gen, în care gradul de civilizație al unor concetățeni lasă de dorit. Iar asta ne afectează pe fiecare în parte, într-o formă sau în alta.
Descoperă mai multe la Blog Gelu Florea
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.